مدیر تیمهای عملیاتی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با اعلام اینکه طی ۱۰ سال گذشته حوادث کوهستان سومین ماموریت هلال احمر است، گفت: به ترتیب در استانهای تهران، فارس و مازندران در پنج سال گذشته بیشترین حوادث کوهستان رخ داده است.
محمدحسین کبادی با اشاره به اینکه بیشترین آسیب دیده به ترتیب در استان های فارس، مازندران و تهران برای علاقه مندان به کوهنوردی و یا کوهنوردان اتفاق افتاده است، اظهار داشت: در انتقال مصدومان حوادث کوهستان تهران رتبه نخست و مازندران و کرمانشاه رتبه سوم را دارند.
وی همراه داشتن تجهیزات مخصوص صعود در زمستان را بسیار ضروری دانست و یادآورشد: عملیات امداد رسانی در کوهستان در فصل زمستان نیز بسیار دشوار است و در برخی از موارد به دلیل تغییر هوا در کوهستان اعزام بالگرد نیز بسیار دشوار و گاهی موارد غیر ممکن خواهد بود.
مدیر تیمهای عملیاتی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با اشاره به آغاز فصل زمستان و علاقه بسیاری از افراد به رشته کوهنوردی اظهار داشت: این فصل برای دوستداران ورزش و صعود به قله فرصت مناسبی است و آنها زمستان را بهار صعود می دانند. زیرا در این فصل مواهب طبیعی طبیعت کشور زیاد است.
کبادی تاکید کرد: علاقهمندان به کوهنوردی و کوهنوردان حرفهای برای داشتن صعود مناسب به قله باید شناخت و آگاهی از کوهستان در فصل زمستان داشته باشند تا دچار حادثه نشوند.
کوهنوردان به تغییرات اقلیمی توجه کنند
وی یکی از نکات مهم برای علاقه مندان و کوهنوردان را توجه به تغییرات اقلیمی در جهان و ایران دانست و گفت: آنچه شرایط را با گذشته متفاوت کرده در کنار گرم شدن زمین، تغییرات بارشی است. شدت و میزان بارش در سال های اخیر تغییر کرده است.
مدیر تیمهای عملیاتی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ادامه داد: در این دوران با بارش های ناگهانی و شدید مواجه هستیم و بارش برف و کولاک، طوفان و سیل می تواند شرایط را به یک باره تغییر دهد.
کبادی درباره صعودهای معمول کوهنوردی در فصل زمستان بیان داشت: مقاصدی مانند دماوند، علم کوه و سبلان برای علاقه مندان به کوهنوردی و یا کوهنوردان حرفه ای جذاب است؛ اما نداشتن برنامه منسجم برای صعود به قله می تواند دردسر ساز شود.
وی افزود: معمولا دو گروه به قله صعود می کنند گروهی که با داشتن آگاهی، کسب دانش، علم و درک درستی از مخاطرات صعود دارند و گروه دیگر فاقد چنین فهم و آگاهی هستند این افراد شرایط اضطراری در برف و کولاک را لمس نکردند و به واقع در مخاطرات نمی توانند قضاوت درستی داشته باشند.
مدیر تیمهای عملیاتی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر اظهار داشت: برخی از علاقه مندان کوهنوردی به دلیل نداشتن شناخت از مخاطرات کوهستان از جمله سپری نکردن دوره های بهمن شناسی می توانند مشکلات و مخاطرات در کوهستان می شوند.
کوهنوردان قبل از صعود هشدارهای هواشناسی را جدی بگیرند
وی اضافه کرد: کوهنوردان حتما پیش از صعود باید گزارشی از شرایط آب و هوایی منطقه از اداره هواشناسی و نرم افزارهای مربوطه گرفته و به هشدارهایی که هواشناسی کوهستان می دهد توجه داشته باشند و اگر فردی به تجهیزات زمستانی برای صعود دسترسی نداشت باید از صعود خودداری کند.
مدیر تیمهای عملیاتی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر داشتن شماره های ضروری دستگاه امدادرسان مانند، آتش نشانی، پلیس و هلال احمر را برای کوهنوردان ضروری دانست و گفت: افراد یش از عزیمت نیز باید حتما زمان و مسیر صعود را به خانواده و باشگاه کوهنوردی اعلام کنند و از بیماری های شایع فصل زمستان شناخت داشته باشند همچنین در فصل زمستان بهترین زمان بازگشت از قله حدود ظهر است.
داشتن مواد غذایی اضافه، تجهیزات روشنایی، سوت، قطب نما، موقعیت یاب، کمک های اولیه و پاور بانک از جمله مواردی است که باید همراه کوهنوردان باشد. موضوع دیگر این است که کوهنوردان باید از صعودهای انفرادی به شدت خودداری کنند و از راهنماهای حرفه ای و آموزش دیده استفاده کند.
کبادی گفت: همچنین به کوهنوردان توصیه می شود از تصمیم های آنی و احساسی و صعود ۷۲ ساعت پس از بارش برف به کوهستان خودداری کنند و از لباس های بارنگ هایی مانند قرمز، زرد و فسفری استفاده کنند این لباس سبب می شود در صورت بروز حادثه، راحت تر شناسایی شوند.