پارس‌فارس

نماگر‌های بازار سرمایه امروز، دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ کاهشی بودند؛ به طوری‌که در پایان معاملات، حدود ۱۰ درصد نماد‌ها در محدوده‌ی مثبت قرار گرفتند. با این وجود، در دقیقه‌های پایانی بازار، تحرکات مثبت به ویژه در گروه خودرویی اتفاق افتاد.

تابلوی امروز بورس تهران

محمد خبری‌زاد، تحلیلگر بازار سرمایه نیز درخصوص تجربه ۱۰روز منفی متوالی در بورس گفت: خیلی از نمادها در حال‌حاضر به سطوح حمایتی رسیده‌اند و اگر در این سطوح حمایت نشوند شاخص یک پله دیگر پایین خواهد رفت.

شاخص روز گذشته محدوده ۲.۲‌میلیون‌واحدی را از دست داد و جای شکی نیست که اگر دو سه سهم بزرگ بازار حمایت نمی‌شدند، در این مدت خیلی بیشتر از اینها ریزش رخ می‌داد و از همین‌رو نمی‌توان شاخص‌کل را ملاک قرار داد.

وضعیت کلی بازار به‌شدت بد است و همچنان منفی است و شرایط برای خیلی از سهامداران اذیت‌کننده شده و بخشی از فعالان را فراری داده‌است.

وی ادامه داد: علاوه‌بر اینکه مواردی مانند نرخ دلار نیما و نرخ بهره همچنان حل نشده‌است، از طرفی شاهد تخصیص اوراق اسناد خزانه دولتی به پیمانکاران طلبکار از دولت بودیم که همین اوراق باعث می‌شود نرخ تامین مالی در بازار سرمایه از سطوح ۳۳‌درصد که سقف تاریخی است به ۳۶‌درصد هم برسد و این اخطار بزرگی برای دولت است؛ چراکه نهایتا دود این مساله به چشم دولت خواهد رفت، چراکه اوراق دولتی دیگر با نرخ‌های ۲۸‌درصد -که هفته پیش‌فروش نرفتند- به سختی قابل‌فروش خواهند بود.

این تحلیلگر افزود: اتفاق دیگری که افتاده افت روزانه ارزش معاملات است، در کنار آن تعداد کدهای مشارکت‌کننده در بازار نیز به‌شدت افت پیدا کرده و با این وضعیت تا پایان سال ‌چیزی از بورس و بازار سرمایه باقی نخواهد ماند و به‌نظر هم نمی‌رسد هیچ حمایتی از سوی بدنه اقتصادی دولت از بازار شود. تمام سیاست‌ها علیه بازار سرمایه است و متاسفانه این سیاست‌ها شاید در ابتدا فقط برای بازار سرمایه اذیت‌کننده باشد اما در بلندمدت مطمئنا بر اقتصاد کشور اثرات منفی خواهد گذاشت و شرکت‌ها را به سمت نابودی می‌کشاند.

خبری‌زاد خاطرنشان کرد: در مورد طرح معافیت مالیاتی چند بند‌ خیلی ضربه‌زننده در این تبصره ‌وجود داشت که اصلاح آنها تصویب‌شده و باید به کمیسیون برود و باید دید چه اتفاقی برای آن می‌افتد. باید توجه داشت که اصلاح این تبصره ‌گرچه باری را از دوش بازار سرمایه ‌برخواهد داشت، اما مشکلات اصلی جای دیگری است و حتی با حذف این خطر تازه به نقطه صفر می‌رسیم و اصلاح این تبصره‌ اتفاقی در راستای رشد بازار نیست. این سیاست‌ها در قبال بازار سرمایه راهگشا نخواهد بود و روند بازار را به سمت دره‌ای می‌برد که درآوردن این ماشین از ته این دره ناممکن خواهد بود.

پرویز خالقی کارشناس دیگری از بازار سرمایه در ارتباط با سقوط قیمت سهم‌های بازار بورس تهران موارد زیر را مطرح کردند که به نقل از سهامداران شاکی و مال باخته گفت:

چرا سهامداران کلافه و ناراحتند؟!

بازدهی بازارها از مردادماه ۹۹ تاکنون:

بورس: فقط ۱۵%

دلار: ۱۸۰%
سکه: ۳۳۰%

مسکن: ۲۹۰%
سپرده بانکی: ۱۰۵%
پژو ۲۰۶ به عنوان نمونه از بازار خودرو: ۲۸۰%

بحران بالاتر از این آمارهاست، چون بازدهی بورس بر مبنای شاخص فیک و دستوری است، اما اوضاع پرتفوی سهامداران خون خون است.

By نیما بختیاری

خبرنگار اقتصادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *