مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری با اشاره به چگونگی راه یافتن آثار هنرمندان ایرانی در شصتمین دوسالانه ونیز گفت: ایران پرچمدار دفاع از مظلوم است و در این رویداد هم با آثاری در حمایت از کودکان مظلوم غزه حاضر شده است.
امسال در شصتمین دوسالانه هنر ونیز، پاویون رسمی جمهوری اسلامی ایران، با عنوان «بنیآدم اعضای یک پیکرند» به نمایش آثار هنرمندان صاحبنام ایران؛ مصطفی گودرزی، کاظم چلیپا، مرتضی اسدی، عبدالحمید قدیریان و غلامعلی طاهری میپردازد. آثار این هنرمندان زمستان ۱۴۰۲ با موضوع کودکان شهید غزه شکل گرفته و آخرین اثر آنان محسوب میشود.
چگونگی حضور ایران در شصتمین دوسالانه ونیز
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری نام، درباره چگونگی حضور ایران در شصتمین دوسالانه هنر ونیز به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: موضوعی که امسال، رویداد ونیز را بسیار تحت تاثیر قرار داد، عملیات «طوفانالاقصی» و حمله رژیم صهیونیستی به غزه و کشتار بیش از ۳۰هزار نفر از مردم بیگناه بود. پیش از آغاز دوسالانه، ۸ هزار نفر از هنرمندان جهان، پویشی را برای جمعآوری امضا راهاندازی کردند و خواستار حذف اسرائیل از این رویداد شدند که تا کنون تعداد این امضاها به بیش از ۲۰هزار هنرمند افزایش یافته است.
محمد زرویی نصرآباد درباره چگونگی خلق آثاری که در غرفه ایران به نمایش درآمده است، گفت: مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، بعد از «طوفانالاقصی»، کارگاه دو روزهای را با عنوان «کوتاهتر از کودکی» برگزار کرد که در آن، ۴۵ نفر از هنرمندان نقاش به تولید اثر پرداختند. همزمان با آن کارگاه، در دی ماه سال گذشته، پنج نفر از هنرمندان برجسته مرکز، با نمایشگاهگردانی امیر عبدالحسینی رییس شورای راهبردی موسسه نام، آثاری را خلق کردند که قرار بود در موزه هنرهای معاصر یا موزه فلسطین رونمایی شود؛ به شیوهای که نمایش آنها با رسانههای هنری جدید و بهرهمندی از هنر تعاملی همراه شود و بیان مفهومی تازهتری را منتقل کند.
بهرهمندی از اشعار محمود درویش
زرویی نصرآباد افزود: نکته قابل توجه آن است که اشعار محمود درویش شاعر بزرگ جهان به عنوان محور واسط این آثار انتخاب و نام هر یک از این نقاشیها بر اساس فرازی از همان شعرها تعیین شده بود. بر این اساس هر کدام از این آثار با اشعاری از محمود درویش مجموعهای کامل را ایجاد کرده است.
وی بیان کرد: در همان زمان، قرار بود آثاری از ایران برای شصتمین دوسالانه ونیز ارسال شود و با توجه به فضایی که در دفاع از مردم مظلوم فلسطین و مقابله با جنایتهای رژیم صهیونیستی در این رویداد ایجاد شده بود، طرح ما، توسط دوستان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد بررسی قرار گرفت و پیشنهاد شد که آثار را در موزه هنرهای معاصر رونمایی نکنیم و آنها را به رویداد ونیز اختصاص دهیم. ما هم پذیرفتیم و شرایط کاری برای نمایشگاهگردانی در ونیز ارزیابی و سنجیده شد.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری اظهارداشت: با توجه به اینکه عبدالحسینی در زمان تولید، نمایشگاهگردانی آثار را به عهده داشت، با همدلی همکارانمان در موسسه، کارها را بستهبندی و ارسال کردیم تا در پاویون ایران به نمایش درآید و قرار است پنج هنرمندمان نیز در دوسالانه ونیز حضور داشته باشند و جلساتی هم با حضور آنان برگزار خواهد شد. این رویداد تا حدود هشت ماه دیگر هم ادامه دارد.
اعتراض به ظلم اسرائیل
زرویی نصرآباد گفت: در روز افتتاحیه رسمی دوسالانه ونیز نیز جمعیتی از هنرمندان حاضر و بازدیدکنندگان این رویداد با در دست داشتن پرچم فلسطین، نسبت به ظلم اسرائیل و کشتار زنان وکودکان اعتراض داشته و علیه رژیم صهیونیستی شعار دادهاند.
وی افزود: اسرائیل در شصتمین دوسالانه ونیز با شعار سیاستمدارانه (m)otherland (سرزمین مادری(م)) شرکت کرده است که با قرار دادن حرف (m(م)) در پرانتز خواسته است نشان دهد otherland یا سرزمینی که میگویند از آن دیگران است، در واقعیت سرزمین مادری ماست!!! اما با اینحال به گشایش و برپایی غرفهاش اقدام نکرده و این غرفه توسط نیروهای نظامی ایتالیایی محافظت میشود.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری بیان کرد: ایران همواره پرچمدار دفاع از مظلوم بوده و خواهد بود و هنرمندان متعهدش نیز به دنبال حقیقتگویی و حقیقتجویی هستند؛ در نتیجه در کنار سایر کشورها و پاویونهای آنها قرار گرفته و آثاری که در این رویداد بزرگ و مهم برای جهان به نمایش میگذارد، نماینده این نوع نگاه و باور ایران اسلامی است.